Kobieta w ciąży może zachorować na cukrzycę
fot. Pixabay.com

Cukrzyca ciążowa często dotyka kobiet w ciąży, nawet tych, które przed ciążą nie były nią zagrożone. Rozwija się ona zwykle między 24 a 28 tygodniem ciąży, dlatego też właśnie w tym czasie kobiety są badane pod tym kątem. Wszystko po to, aby szybko zdiagnozować chorobę oraz wdrożyć odpowiednie leczenie i postępowanie.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/co-to-jest-cukrzyca-ciazowa/

Jak objawia się cukrzyca ciążowa?

Cukrzycę ciążową rzadko diagnozuje się po objawach. Najczęściej wskazuje na nie wynik badań rutynowych, mających na celu sprawdzenie poziomu glukozy we krwi ciężarnej na czczo. Takie badanie odbywa się między 24 a 28 tygodniem ciąży. Wyniki, które przekraczają zalecane dla ciężarnych normy, wskazują więc na rozwój cukrzycy ciążowej. Jeśli natomiast występują jakieś objawy, najczęściej wiążą się one ze zmęczeniem, rozmazywaniem się obrazu, nadmiernym apetytem, częstym oddawaniem moczu czy chrapaniem w nocy. Ale takie objawy towarzyszą wielu kobietom w ciąży i niekoniecznie muszą wskazywać na objawy cukrzycowe.

Jeśli natomiast chodzi o przyczyny cukrzycy w ciąży, nie są one do końca poznane. Najprawdopodobniej to hormony matki, produkowane przez łożysko, wpływają na znaczne podniesienie poziomu glukozy we krwi. Są one niezbędne dla podtrzymania ciąży i prawidłowego funkcjonowania łożyska, ale ich działanie może również spowodować pojawienie się insulinooporności, która z kolei jest pierwszym krokiem do rozwoju cukrzycy. W ten sposób organizm uodparnia się na działanie insuliny, a poziom glukozy we krwi ciężarnej zaczyna rosnąć.

Jak leczyć i postępować w przypadku cukrzycy ciążowej?

W zależności od tego, z jak zaawansowaną formą cukrzycy mamy do czynienia, leczy się ją odpowiednią dietą lub środkami farmaceutycznymi oraz podawaniem insuliny.

Z pewnością kobieta, u której zdiagnozowana została cukrzyca ciążowa, musi kilka razy w ciągu dnia mierzyć sobie glukometrem poziom glukozy we krwi. Musi to robić zarówno na czczo, jak i po posiłkach. Poza tym powinna również zacząć regularnie uprawiać ćwiczenia fizyczne oraz kontrolować swoją dietę. Ta ostatnia powinna być zbilansowana, oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu i przede wszystkim opierać się na regularnie spożywanych posiłkach, które powinny składać się z niewielkich porcji. Lepiej w takim stanie jeść częściej, nawet co dwie godziny, niż niepotrzebnie najadać się dużymi porcjami. Dieta powinna być również bogata w węglowodany złożone, białko i zdrowe tłuszcze.

Zobacz też: http://www.stylizara.pl/cukrzyca-choroba-xxi-wieku/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here