Witaminowa bomba.

Każdy z nas zapewne lubi owoce. Większość z nich jest bardzo słodka i soczysta, czym przyciąga do siebie wielbicieli. Niektóre jednak nie szczycą się wielką popularnością, ale zapewne jak każda zmora znajdą na siebie swojego amatora. Lubimy konsumować owoce zarówno te polskie jak i te zza granicy, tropikalne. Z importowanych owoców możemy się delektować takimi gatunkami jak: banany, wszelkie cytrusy (pomarańcza, mandarynki, grejpfruty, pomelo), ananasy, liczi, khaki i wiele innych. Jednym z tych wielu są melony, które nie są zbyt popularne w naszym kraju, jednak posiadają wiele przydatnych właściwości.
Melonów mamy kilka rodzajów. Do najbardziej powszechnych możemy zaliczyć Galię. Charakteryzuje się żółtą skórką i zielonym miąższem. Kantalupę o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu oraz miodowy, który zarówno skórkę i miąższ ma koloru żółtego. Zawartość wody w melonie to około 90%. Kolor pomarańczowy zawdzięczają pomarańczowemu barwnikowi o nazwie beta – karoten. W swoim składzie mają również likopen, czyli przeciwutleniacz, pektyny (rozpuszczalny błonnik), a także: potas, wapń, żelazo, magnes, fosfor, cynk, witaminę A, E, K, B6 i C. Melony działają moczopędnie i przeczyszczająco. Są idealne w pielęgnacji skóry, niezawodne w produktach kosmetycznych. Idealnie nawilżają, usuwają podrażnienia i łagodzą zmiany potrądzikowe. Przeciwutleniacze występujące w owocach wpływają pozytywnie na redukcję stresu. Regularna suplementacja melonów chroni nasze serca przed wszelkimi chorobami, a także nowotworami, dba o nasze oczy. Melony nie są mocno kalorycznymi owocami, jednak ze względu na dużą zawartość cukrów, nie zaleca się jedzenia melonów cukrzykom i osobom przebywającym na diecie.
Musimy pamiętać o tym, aby melony zawsze kupować w całości, gdyż kontakt przekrojonego owocu z powietrzem powoduje utratę właściwości owocu. Chcąc wybrać idealny melon, przy zakupie należy go powąchać. Najsmaczniejszy owoc to ten, który będzie idealnie dojrzały, czyli ten, którego zapach będzie bardzo intensywny.
Gdy już mamy wybranego i kupionego idealnego melona, zadajemy sobie teraz pytanie jak się za niego zabrać i jak jeść melona?
Otóż owoc ten możemy zjeść na surowo lub wykorzystać jako składnik do sałatki owocowej. Idealnie nadaje się do sorbetu i koktajli. Pasuje także do wytrawnych przekąsek. W połączeniu z szynka parmeńską oraz serem feta smakuje wybornie. A oto kilka wskazówek jak dostać się do melona.
– umyty owoc położyć na desce,
– należy przekroić go na pół,
– łyżką wydrążamy nasienie,
– kroimy melona na ćwiartki,
– odkrawamy miąższ od skorupki,
– następnie miąższ kroimy na małe kawałki.
Pamiętajmy, ze owoce pokrojone w niewielkie kawałki oraz takie, które same w sobie mają niewielką postać typu winogrona, niesamowicie wciągają w pałaszowanie ich, prowadząc nawet do uzależnienia się od nich. Melony zawsze powinniśmy podawać lekko schłodzone, gdyż miąższ jest wtedy bardzo dobrze zwarty, a zapach uwalnia się stopniowo. Dojrzałe melony zjadamy w ciągu kilku dni od zakupu, a niedojrzałe możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce, owinięte folią spożywczą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here