Białko w diecie – wszystko, co trzeba wiedzieć

Białko to jeden z podstawowych makroskładników, który musi być dostarczany do organizmu z pożywieniem. Pełni funkcję energetyczna oraz budulcową dla ludzi, zwierząt oraz roślin. Białko to ok. 20% suchej masy organizmu, dlatego nie możemy dopuścić do niedoboru białka w organizmie. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?

Definicja i podstawowy podział białek

Białko jest wielocząsteczkowym związkiem azotowym, który składa się z wielu aminokwasów połączonych ze sobą tzw. wiązaniami peptydowymi. Białko tworzą m.in. azot, tlen, węgiel, siarka i wodór. Białka bez dodatków innych składników to tzw. białka proste, natomiast aminokwasy połączone z innymi składnikami nazywane są białkami złożonymi. Białka złożone składają się z między innymi kwasu fosforanowego. Niedobór białka może prowadzić do m.in. niedożywienia i wielu poważnych problemów zdrowotnych.

Zapotrzebowanie organizmu na białko

Białka są stale wykorzystywane przez organizm do budowania nowych komórek, dlatego konieczne jest dostarczanie ich z codzienną dietą. Zapotrzebowanie na białko zależy jednak od każdego organizmu, dlatego jest indywidualnie. Oprócz ilości białka należy zwrócić uwagę również na jego jakość. Wiąże się to z koniecznością dostarczenia wszystkich niezbędnych aminokwasów.  Ogólnie przyjmuje się, że białko powinno stanowić ok. 15-20% dziennego ogólnego zapotrzebowania. Ta wartość może się jednak w pewnych okolicznościach zmieniać. Najważniejszymi czynnikami, które mogą wpływać na zapotrzebowanie na białko, są aktywność fizyczna, wiek, płeć, masa ciała oraz stan zdrowia.

Źródła białka w żywności

Źródła białka w żywności

Zanim przejdziemy do opisu najlepszych i najgorszych źródeł białka, musimy zacząć od tego, że istnieją dwa rodzaje białek – niepełnowartościowe i pełnowartościowe. Białka niepełnowartościowe są związkami, które nie mogą być w pełni syntezowane do białek ustrojowych, utrzymania równowagi azotowej i potrzeb wzrostowych. Białka pełnowartościowe są z kolei związkami, które dostarczają wszystkie aminokwasy, które nie mogą być wytworzone przez organizm samodzielnie. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja, nabiał oraz mleko. Białkami niepełnowartościowymi są zazwyczaj białka pochodzące z produktów roślinnych, np. białko nasion roślin strączkowych (m.in. soczewica, groch, soja i fasola). W większości przypadków nie dostarczają one niektórych aminokwasów egzogennych tj. tryptofan, walina i metionina.

Białka roślinne nie są pełnowartościowe, co jednak nie znaczy, że nie powinniśmy ich spożywać. Kiedy zmieszamy je z białkami zwierzęcymi, to otrzymamy pełnowartościowe połączenie, które będzie zawierać wszystkie aminokwasy. Aby mieć pewność, że dostarczamy do organizmu odpowiednią ilość białka, możemy skorzystać z diety pudełkowej. Dieta samuraja oferowana przez firmę cateringową da pewność, że odżywiamy się w prawidłowy sposób, oszczędzając przy tym dużą ilość czasu. Zachęcamy do odwiedzenia największej porównywarki diet pudełkowych na stronie Dietly.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here