Bób to jedna z ulubionych roślin strączkowych w polskiej kuchni, szczególnie latem. Ale specyficznym smakiem tej specyficznej rośliny możemy cieszyć się o każdej porze roku. Jak zrobić bób, by wydobyć jego smakowe walory?
Bób to typowo polska roślina strączkowa, która podobnie jak soczewica lub ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i cennych wartości odżywczych. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, bo zawiera spore ilości, tak potrzebnego dla rozwoju płodu kwasu foliowego. Świeże ziarna w zielonych koszulkach, dopiero co wyłuskane ze strączków zwiastują początek lata i doskonale smakują w najprostszej formie. Jak zrobić bób, by cieszyć się jego smakiem latem? Wystarczy, dopiero co zerwane rośliny wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez kwadrans. Gdy skórka na bobie zacznie lekko brązowieć, to znak, że nasza potrawa jest gotowa do spożycia. Bób można gotować także w zimnej wodzie. Wtedy czas wydłuża się do momentu wrzenia. O tym, jak zrobić bób dobrze, decydują jednak nasze osobiste preferencje. Wysoka zawartość potasu w roślinie oraz idealnie wysokie proporcje białka sprawiają, że jest on doskonałą alternatywą dla wegetarian i w codziennej diecie świetnie pozwala zastąpić mięso. Niektórzy preferują bób przypominający swoją konsystencją masło lub gęstą pastę. Wtedy warto nieco wydłużyć czas gotowania rośliny o 10 – 15 minut. Bób, gotowany przez pół godziny jest miękki i delikatny. Jeżeli jednak wolimy smaki wczesnego lata i lubimy jak lśniące ziarna wyślizgują się ze skórki lekko chrupiąc, czas gotowania powinien być krótszy. Jedną z niepodważalnych zalet bobu, jest to, że nie traci on walorów smakowych i swojej konsystencji, bez względu na porę roku. Nie ma znaczenia, czy gotujemy nasz bób mrożony zimą, czy świeży, wczesnym latem. Zielone, wyłuskane ze strąków rośliny reagują podobnie, a czas ich gotowania nie zmienia się. Jak zrobić bób, by nie nudził się nam w kuchni bez względu na porę roku? Warto nieco poeksperymentować i oprócz klasycznej formy jedzenia bobu pogrzebać w wegetariańskich przepisach. Doskonałą alternatywą będą sałatki z dodatkiem zielonych grochów lub specyficzne w smaku pasty do kanapek. Całe ziarna wystarczy wymieszać z dodatkami, aby uzyskać sytą i pożywną sałatkę białkową. Bób świetnie komponuje się z jajami kurzymi gotowanymi na twardo czy ogórkiem konserwowym. Drobno posiekane składniki z niewielką ilością majonezu, przypraw i zieloną, siekaną pietruszką tworzą nieoczywistą, pyszną kompozycję. A jak zrobić bób przy użyciu blendera? Doskonałym pomysłem będzie klasyczna pasta do kanapek. Obrany ze skórki bób z dodatkiem soli i pieprzu oraz kroplą oliwy świetnie sprawdzi się na chrupiącym chlebie wśród innych dodatków. Masa, sycąca z dodatkiem tłuszczu to dobry pomysł na odmianę popularnych w polskiej kuchni pierogów. Ciasto z razowej mąki, z bobowym nadzieniem zyska na szlachetności i z prostej potrawy zmieni się w wykwintną ucztę. Bób to także doskonały zagęszczacz warzywnych zup. Dzięki swojej barwie urozmaici kompozycję jarzyn.