Jak mrozić i rozmrażać rybę?

Ryby i owoce morza są bardzo ważne w naszej zdrowej i prawidłowej diecie. Mają wysoką zawartość dobrego i łatwo przyswajalnego białka, a zawarte w ich tłuszczu długie kwasy tłuszczowe omega-3 hamują syntezę trójglicerydóww naszym organizmie, a co za tym idzie zmniejszają produkcję „złego” cholesterolu i wpływają zbawiennie na nasz układ sercowo-naczyniowy, chroniąc nas przed miażdżycą, towarzyszącą zwykle hipercholesterolemii, a dodatkowo tłuszcz rybi jest rezerwuarem witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i lecytyny.
Dodatkowo niedawno odkryto, że kwasy omega-3 mają spory wpływ na prawidłową pracę naszych stawów, działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Nie wszyscy mają szczęście mieszkać nad morzem lub mieć w rodzinie zapalonego wędkarza, dlatego większość z nas musi posiłkować się mrożonymi rybami, lub kupując większą ilość ryb na targach, mrozić je samodzielnie w domu.

Jak zatem prawidłowo zamrozić rybę, żeby nie pozbawić jej składników odżywczych?

W przypadku całych ryb trzeba je najpierw oczyścić z łusek i wypatroszyć, dokładnie wypłukując wszystkie niejadalne resztki. Oczyszczona z łusek i śluzu ryba może być zamrożona w całości, jednak warto ją wyfiletować lub podzielić na dzwonka.
Części ryby wkładamy do woreczków tak, aby leżały obok siebie a nie jeden na drugim po to, aby kawałki się nie posklejały. Następnie wkładamy rybę do zamrażarki na godzinę, po czym wyciągamy, wkładamy na chwilę do zimnej wody i, po włożeniu do woreczka wkładamy znów do zamrażarki. Ta metoda, zwana glazurowaniem, pozwala na przechowywanie zamrożonej ryby nawet do kilku miesięcy i sprawi, że mięso nie wyschnie.
Warto zapisać datę na woreczkach, ponieważ uważa się, że ryba powinna być przechowywana w zamrażarce nie dłużej niż 5 miesięcy w temperaturze -20 stopni.

A co z rozmrażaniem?

Najlepiej wyciągnąć rybę dzień wcześniej i włożyć ją do lodówki, aby tam spokojnie sobie odtajała. Zalewanie wrzątkiem nie tylko sprawi, że na patelni zrobi nam się zupa rybna a panierka nie będzie się trzymać, ale do tego przyspieszy rozwój bakterii na mięsie i sprawi, że zapach podczas smażenia będzie o wiele bardziej nieprzyjemny.
Mikrofalówka też nie jest dobrym miejscem na rozmrażanie ryby – zawartość wody w mięsie po potraktowaniu mikrofalą sprawi, że ryba rozpadnie się na kawałeczki.
Rozmrażanie w lodówce to najlepszy sposób, jednak czasochłonny. Co jednak, jeśli w natłoku wydarzeń zapomnieliśmy wyciągnąć ryby dzień wcześniej, a głodna rodzina czeka na obiecany obiad?
Jak szybko rozmrozić rybę?
Świetnie sprawdzi się gazowana woda, w której ryba odmarza ponad połowę krócej. Można włożyć rybę pod bieżącą chłodną wodę i moczyć aż do rozmrożenia, lub po chwili, gdy zacznie rozmarzać położyć na talerzu i posypać solą.
Jeśli ryba przeznaczona jest do pieczenia, możemy włożyć ją do zimnego piekarnika na czas jego ogrzania – ryba będzie rozmarzać wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku.
Można również rybę zamrożoną w woreczku umieścić w misce chłodnego mleka. Gdy zacznie rozmarzać, można albo odłożyć ją na talerz i posypać solą, albo wyjąć z woreczka i zamoczyć w mleku, co zniweluje nieprzyjemny zapach podczas smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *