Bób. Kuchenna inspiracja w kolorze zieleni

Bób to jedna z ulubionych roślin strączkowych w polskiej kuchni, szczególnie latem. Ale specyficznym smakiem tej specyficznej rośliny możemy cieszyć się o każdej porze roku. Jak zrobić bób, by wydobyć jego smakowe walory?

Bób to typowo polska roślina strączkowa, która podobnie jak soczewica lub ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i cennych wartości odżywczych. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, bo zawiera spore ilości, tak potrzebnego dla rozwoju płodu kwasu foliowego. Świeże ziarna w zielonych koszulkach, dopiero co wyłuskane ze strączków zwiastują początek lata i doskonale smakują w najprostszej formie. Jak zrobić bób, by cieszyć się jego smakiem latem? Wystarczy, dopiero co zerwane rośliny wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez kwadrans. Gdy skórka na bobie zacznie lekko brązowieć, to znak, że nasza potrawa jest gotowa do spożycia. Bób można gotować także w zimnej wodzie. Wtedy czas wydłuża się do momentu wrzenia. O tym, jak zrobić bób dobrze, decydują jednak nasze osobiste preferencje. Wysoka zawartość potasu w roślinie oraz idealnie wysokie proporcje białka sprawiają, że jest on doskonałą alternatywą dla wegetarian i w codziennej diecie świetnie pozwala zastąpić mięso. Niektórzy preferują bób przypominający swoją konsystencją masło lub gęstą pastę. Wtedy warto nieco wydłużyć czas gotowania rośliny o 10 – 15 minut. Bób, gotowany przez pół godziny jest miękki i delikatny. Jeżeli jednak wolimy smaki wczesnego lata i lubimy jak lśniące ziarna wyślizgują się ze skórki lekko chrupiąc, czas gotowania powinien być krótszy. Jedną z niepodważalnych zalet bobu, jest to, że nie traci on walorów smakowych i swojej konsystencji, bez względu na porę roku. Nie ma znaczenia, czy gotujemy nasz bób mrożony zimą, czy świeży, wczesnym latem. Zielone, wyłuskane ze strąków rośliny reagują podobnie, a czas ich gotowania nie zmienia się. Jak zrobić bób, by nie nudził się nam w kuchni bez względu na porę roku? Warto nieco poeksperymentować i oprócz klasycznej formy jedzenia bobu pogrzebać w wegetariańskich przepisach. Doskonałą alternatywą będą sałatki z dodatkiem zielonych grochów lub specyficzne w smaku pasty do kanapek. Całe ziarna wystarczy wymieszać z dodatkami, aby uzyskać sytą i pożywną sałatkę białkową. Bób świetnie komponuje się z jajami kurzymi gotowanymi na twardo czy ogórkiem konserwowym. Drobno posiekane składniki z niewielką ilością majonezu, przypraw i zieloną, siekaną pietruszką tworzą nieoczywistą, pyszną kompozycję. A jak zrobić bób przy użyciu blendera? Doskonałym pomysłem będzie klasyczna pasta do kanapek. Obrany ze skórki bób z dodatkiem soli i pieprzu oraz kroplą oliwy świetnie sprawdzi się na chrupiącym chlebie wśród innych dodatków. Masa, sycąca z dodatkiem tłuszczu to dobry pomysł na odmianę popularnych w polskiej kuchni pierogów. Ciasto z razowej mąki, z bobowym nadzieniem zyska na szlachetności i z prostej potrawy zmieni się w wykwintną ucztę. Bób to także doskonały zagęszczacz warzywnych zup. Dzięki swojej barwie urozmaici kompozycję jarzyn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *